Lithium-ion technologie
Batterijen
Johan Vermeiren, Sales
Vragen? Ik help u graag verder.
GSM: 0473/88.79.11
E-mail: j.vermeiren@de-ronde.com
Langere levensduur
Lithium-ionbatterijen hebben een levenscyclus van 3000 of meer laadcycli, vergeleken met slechts 500-1000 cycli bij loodzuurbatterijen. Lithium-ionbatterijen gaan over het algemeen meerdere keren langer mee dan loodzuurbatterijen, wat leidt tot een langere effectieve levensduur van lithium-ionproducten. Cycli worden ook geteld in percentages van de lading in plaats van één cyclus elke keer dat je de batterij op de oplader aansluit. Dit betekent: een lading van 10% is 1/10 van een cyclus bij een Li-Ion batterij, terwijl een lading van 10% bij een loodzuurbatterij één volledige cyclus is.
Tussentijds opladen
Terwijl loodzuurbatterijen altijd een volledige oplaadcyclus van 8-12 uur nodig hebben om de chemie van de batterij in balans te houden, zijn Li-Ion batterijen juist zeer geschikt voor tussentijds opladen. Ze kunnen tijdens een lunchpauze 10 minuten worden aangesloten om op te laden. Dit biedt een unieke manier om je diensten in te plannen.
Geen onderhoud
Terwijl loodzuurbatterijen speciaal onderhoud nodig hebben, vereisen lithiumbatterijen geen actief onderhoud om hun levensduur te verlengen. Dit elimineert grotendeels de kosten voor batterijonderhoud, onderhoudsinfrastructuur en bijbehorende voorzieningen.
Goedkoper
Loodzuurbatterijen kunnen vanuit inkoopperspectief goedkoper zijn, maar een lithiumbatterijoplossing kan op de lange termijn bijdragen aan een kostenefficiëntere magazijnoperatie:
- Minder kosten en energieverbruik voor het opladen van batterijen
- Geen tijd en arbeid nodig voor het wisselen van batterijen
- Minder tijd en arbeid nodig voor het onderhouden en bijvullen van loodzuurbatterijen
- Minder energieverlies (een loodzuurbatterij verliest normaal tot 50% van zijn energie door warmte, terwijl een lithiumbatterij slechts tot 15% verliest)
- Kleinere totale batterijomvang leidt tot vergelijkbare aanschafkosten en biedt dezelfde of betere autonomie dankzij tussentijds opladen.
Sneller opladen
Efficiëntere batterijen laden sneller op, en verbeterde efficiëntie betekent een hogere effectieve batterijcapaciteit. Lithiumbatterijen hebben 2-3 uur nodig om op te laden, terwijl loodzuurbatterijen 8 uur nodig hebben. De hoge effectieve capaciteit van lithiumbatterijen vermindert stilstandtijd bij werkzaamheden in het magazijn.
Milieuvriendelijker
Vanuit ecologisch oogpunt zijn lithiumbatterijen niet giftig en onschadelijk. Ze stoten geen gas uit, waardoor het een veel schonere technologie is en veiliger voor het milieu dan loodzuurbatterijen.
De Ronde Energy
Is elke lithium batterij hetzelfde?
Lithium-ion batterijen zijn vernoemd naar hun actieve materialen, met Lithium IJzerfosfaat (LFP) en Lithium Nikkel Mangaan Kobalt Oxide (NMC) als de belangrijkste voor de heftruckindustrie.
NMC-technologie is bekend uit de auto-industrie en wordt gewaardeerd om zijn hoge energiedichtheid en compacte formaat. Het nadeel is echter het verhoogde risico op ontbranding en explosie bij beschadiging of oververhitting. Hoewel sommige fabrikanten nog steeds NMC gebruiken, zijn merken zoals BYD, Linde en Still overgestapt op LFP-technologie.
LFP-batterijen bieden goede prestaties met lage weerstand, lange levensduur en uitstekende thermische stabiliteit. Ze zijn veilig, zelfs bij beschadiging, wat ze ideaal maakt voor grotere machines zoals elektrische heftrucks en pallettrucks.
EP Energy
Hoe kies ik de juiste lithium batterij?
Bij het vervangen van een loodzuuraccu door een lithium-ion batterij of het vergelijken van lithiumbatterijen voor elektrische trucks, zijn deze punten belangrijk:
Kwaliteit van de cellen
EP gebruikt hoogwaardige LiFePO4-cellen die betrouwbaar zijn in diverse temperaturen, zelfs onder extreme omstandigheden. Ze bieden verbeterde energiedichtheid, lange levensduur en worden op maat gemaakt voor specifieke klantbehoeften.
Betrouwbaar BMS-systeem
Een goed Battery Management System (BMS) beschermt de batterij tegen kortsluiting en oververhitting. Het optimaliseert het laadproces, verlengt de levensduur van de batterij en bewaakt continu de temperatuur om oververhitting te voorkomen.
Stabiel CAN-bus systeem
Het CAN-bus systeem communiceert de batterijstatus en stuurt alarmen naar het BMS bij problemen. Dit ondersteunt proactieve monitoring van EP lithium-batterijen en helpt bij technische ondersteuning.
Geschikte componenten
Hoogwaardige componenten voorkomen oververhitting bij hoge stroom. EP batterijen zijn ontworpen met de beste onderdelen voor optimale prestaties en veiligheid.
Meer info?
Heftrucks met Li-ion batterijen
Nieuwe machines
De Ronde is verdeler van gerenommeerde merken van hoge kwaliteit, elk in hun eigen niche.
Service
Onze techniekers zijn specialisten in hun vak. Onderhoud? Herstelling? We werken aan alle merken.
Automatisering
Robotisering, maar dan eenvoudig en snel. Benieuwd hoe uw magazijn er in de toekomst uitziet?
User cases
We zijn trots op onze klanten. Bent u benieuwd welke bedrijven u voor gingen?